Saturday, August 15, 2009

Utamakan parti bukan diri sendiri....

Salam,
Pengumuman calon untuk pilihanraya kecil DUN Permatang Pasir telah pun diumumkan oleh UMNO dan PAS, maka sahlah dua pasti Melayu terbesar itu akan menyertai PRK ini.Tetapi terdengar juga bahawa calon bebas ingin mencuba nasib, Khairul Ramizu juga telah menyatakan kesediaan dan begitu juga dengan calon dari AKIM juga sedang meninjau kesesuaian.

Dengan pengumuman itu, maka usaha lobi melobi oleh pemimpin kanan kedua-dua parti itu, sudah pun akhir. Yang terpilih akan merasa gembira dan terpikul beban yang menanti sepanjang hari berkempen serta yang lagi besar adalah amanah rakyat. Kepada yang nama disebut-sebut untuk menjadi calon tetapi tidak terpilih, semoga dapat menerima keputusan dengan hati yang terbuka. Kepentingan parti yang perlu diutamakan, pemimpin datang dan pergi tetapi perjuangan tetap serupa dan wajib diterusakan seperti UMNO yang bermaksud Untuk Membela Nasib Orang.
Namun begitu bukan mudah untuk menerima kenyataan, kerana sudah menjadi cita-cita dan matamat kebanyakkan orang politik untuk terpilih menjadi wakil rakyat. Bagi UMNO nama yang disebut-sebut seperti Cikgu Zaidi ramai pemuda yang kecewa sehingga kedengaran ada bilik gerakan pemuda yang hendak ditutup dan yang paling tragis ramai pengundi cina yang berpusu-pusu ke tempat pengumuman calon menangis dan kecewa bila cikgu zaidi tidak terpilih. Begitu juga dengan penyokong Haji Rahim yang kebanyakkan terdiri dari orang lama dan "orang dalam" rasa kecewa dan tidak mahu meneruskan tugas berkempen.
Bagi PAS, antara calon yang disebut-sebut ialah Mohamad Sabu, kelebihan abg Mat ni anak tempatan dan pandai berkata-kata serta ramai peminat lelaki dan perempuan. Abg Mat yang sudah kebelakangan ini berjinak-jinak di Pulau Pinang dan mendekati Lim Guan Eng merasakan peluang beliau begitu cerah, tambahan pula beliau telah dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Pihak Berkuasa Air Pulau Pinang yang pernah menimbulkan kontraversi. Begitu juga nama yang disebut-sebut Mujahid Yusof Rawa ahli Parlimen Parit Buntar, penyokongnya yang terdiri dari golongan ulama, agak kecewa.

Paling menarik semalam, di gerai nasi kandar pokok ketapang, bersebelahan bangunan Telekom Butterworth dua bakal calon UMNO dan PAS bertembung. Walaupun berlainan ideology politik tetapi mempunyai citarasa makan yang sama, kedua-duanya meminati nasi kandar pokok ketapang. Tambah menarik keduanya meluahkan kekecewaan bila tidak terpilih walaupun tidak ketara. Namun bagi cikgu Zaidi walaupun agak kecewa, tetapi kepentingan parti diutamakan. Semalam cikgu Zaidi telah menghantar SMS kepada semua ketua cawangan dengan menyatakan beliau akan terus menyokong keputusan pucuk pimpinan dan akan bekerja untuk memastikan kerusi DUN Permatang Pasir menjadi milik UMNO.

Bagi abg Mat "dah orang tak suka pak lawak macam aku, apa nak buat? lagipun Anwar pun tak suka aku jadi ADUN dalam parlimen dia" kata Mat Sabu.

Friday, August 14, 2009

Takziah

Saya ucapkan innalillah hiwa inna ilaihiroji'un dan takziah atas pemergian mengejut penyanyi nasyid terkenal Sdr. Mohd. Asri Bin Ibrahim (40) dari kumpulan Rabbani jam 11.00 pagi tadi semasa berada di Kompleks Angkasapuri, RTM. Semoga dengan pemergian Mohd Asri, kumpulan Rabbani tidak berkubur juga, teruskan perjuangan anda.

Tuesday, August 11, 2009