Saturday, January 2, 2010

Kesian PAS.....melePAS....

SIAPA YANG MEMPERDAYA & SIAPA YANG TERPEDAYA ?
SIAPA YANG MENTARBIYAH & SIAPA YANG DITARBIYAH ?
SIAPA YANG MELIWAT & SIAPA YANG DILIWAT ?
SIAPA YANG BIJAK & SIAPA YANG BAHLOL ?
Tahniah PAS kerana memaki hamun saudara seIslam sendiri tetapimenjilat2 si kafir DAP...Tahniah DAP kerana dgn cerdiknya menolak terasutama perjuangan PAS (Negara Islam/Hudud) tetapi menyambut baikKEIKHLASAN PAS yg mungkin melantik bukan melayu menjadi MBKelantan...Tahniah..!

Sumber: Reezal Shah ~ Facebook

Thursday, December 31, 2009

'Allah' boleh digunakan Herald Catholic Weekly

Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-Kuasa Khas) di sini, sebentar tadi memutuskan bahawa perkataan "Allah" boleh digunakan dalam penerbitan Herald Catholic Weekly. Hakim Datuk Lau Bee La membuat keputusan itu selepas membenarkan permohonan semakan kehakiman oleh Gereja Katolik.

Permohonan bagi semakan kehakiman berhubung penggunaan perkataan 'Allah' dalam penerbitan Herald Catholic Weekly itu dikemukakan oleh Ketua Paderi, Tan Sri Murphy Pakiam. Pada 16 Februari lalu, Pakiam, sebagai penerbit akhbar berkenaan, mengemukakan permohonan baru bagi mendapatkan semakan semula penghakiman selepas permohonan serupa pada 2008 dianggap bersifat akademik berikutan tamatnya tempoh sah permit penerbitan itu pada 31 Disember 2008.

Dalam permohonan semakan kehakiman itu, Pakiam yang bertindak sebagai pemohon, menamakan Kementerian Dalam Negeri dan Kerajaan Malaysia sebagai responden, pertama dan kedua.

Pakiam, antara lain menuntut perisytiharan bahawa keputusan responden pada 7 Januari 2009 yang melarang beliau menggunakan perkataan 'Allah' dalam He-rald Catholic Weekly adalah menyalahi undang-undang dan perkataan 'Allah' bukan eksklusif untuk kegunaan agama Islam saja.
PAS bersetuju Herald Catholic Weekly menggunakan perkataan "Allah". klik di sini

Kelantan: Jatuh tangga ditimpa tangga.

Kerajaan Negeri Kelantan terus dirundung malang kebelakangan ini dengan pelbagai peristiwa yang berlaku yang pasti akan menambahkan pening kepala buat YAB Menteri Besar Datuk Nik Aziz Nik Mat.
Dengan isu menantu yang menjadi CEO PMBK, sehingga lah kepada perletakkan jawatan berberapa pegawai kanan di Pejabat Menteri Besar. Terbaharu kerajaan negeri itu diarah supaya membayar sejumlah wang RM800 juta setelah melanggar perjanjian konsesi pembalakan dengan sebuah syarikat pembalakan bumiputera. Apa yang pasti ini akan memberi kesan negatif yang besar kepada Nik Aziz dan PAS secara keseluruhannya. Berikut adalah laporan akhbar di Utusan Online:


Ganti rugi RM800 juta
Oleh AZRAN FITRI RAHIM
azran.rahim@utusan.com.my

KOTA BHARU 30 Dis. – Kerajaan negeri Kelantan diarah membayar ganti rugi RM800 juta kepada sebuah syarikat pembalakan kerana melanggar beberapa perjanjian di antara kedua belah pihak sejak 45 tahun lalu.
Keputusan Mahkamah Tinggi Kota Bharu itu dikatakan mencatatkan sejarah tersendiri kerana jumlah ganti rugi merupakan antara yang terbesar dalam kes sivil di negara ini.
Menurut sumber, pada prosiding tersebut, Timbermine Sdn. Bhd. diwakili oleh Datuk Seri Muhammad Shafee Abdullah dan kerajaan negeri diwakili Peguam Kanan Persekutuan, Khairul Anuar Wahab.
Difahamkan Hakim Datuk Azman Husin membuat keputusan tersebut dalam prosiding yang berlangsung pagi tadi membabitkan Timbermine Sdn. Bhd. dan kerajaan negeri. Kes itu dipercayai difailkan pada 2004.
Utusan Malaysia difahamkan menurut fakta kes, syarikat pembalakan itu memperoleh konsesi balak beratus ribu hektar di Hulu Kelantan.
Bagaimanapun keluasan asal dikurangkan kepada separuh tetapi masih mengekalkan perkongsian di antara kedua-dua pihak.
Masalah dipercayai timbul apabila kerajaan negeri didakwa melanggar perjanjian konsesi dengan tidak membenarkan syarikat itu menjalankan pembalakan di kawasan yang dimilikinya.
Ekoran daripada itu syarikat yang dikatakan milik bumiputera terbabit terpaksa menanggung kerugian besar selepas pelaburan bernilai jutaan ringgit termasuk pembinaan beberapa buah kilang kayu tidak dapat beroperasi.

Tuesday, December 29, 2009

Salam 1Malaysia bida'ah ??


Seperti biasa, apa sahaja perkara baik yang cuba diterapkan oleh pihak kerajaan dikalangan rakyat majmuk Malaysia akan menjadi tohmahan dan juga kejian dari pihak pembangkang. Ini seolah-olah menunjukkan mereka irihati dan juga dengki dengan usaha-usaha yang dibuat.

Begitu juga dengan setiap apa sahaja usaha murni pemimpin negara menyatupadukan rakyat negara ini, dipandang serong oleh kelompok-kelompok pembangkang ini. Mungkin puak-puak ini telah begitu sinonim dengan gelaran pembangkang hinggakan usaha yang baik pun dibangkang juga.

Sempena slogan 1Malaysia yang diperkenalkan oleh Perdana Menteri, Salam 1Malaysia juga telah menjadi ucapan pembuka kata dikalangan rakyat negara dan juga media massa.
Ungkapan Salam 1Malaysia ini telah dikecam hebat terutamanya dari ulamak-ulamak politik parti Pas yang menyamakan Salam 1Malaysia ini dengan ucapan salam yang diajarkan oleh baginda Rsulullah SAW. Maka banyaklah hujah-hujah dangkal yang berlandaskan irihati semata-mata di hamburkan di media pro pembangkang mengenai betapa "sesatnya" Salam 1Malaysia.

Pihak-pihak ulamak politik Pas terpaksa memeras otak untuk memutarbelitkan kenyataan demi untuk memberitahu jemaah mereka bahawa Salam 1Malaysia yang semakin terkenal di kalangan rakyat berbilang kaum ini merupakan satu perkata yang bida'ah.

Pertikaian mengenai perkara ini jelas menunjukkan betapa ceteknya pemikiran ulamak-ulamak politik Pas. Ia juga menunjukkan sifat parti Pas ini seperti "kuman diseberang laut nampak manakala gajah didepan mata pura-pura buta".

Jika Salam 1Malaysia merupakan perbuatan bida'ah, bagaimana pula dengan Salam Kamunting yang sering kali diucapkan oleh anak MB Kelantan iaitu Nik Abduh ?

Bagaimana pula hukumnya dengan ungkapan Salam Perjuangan, Salam Ukhwah, Salam Jihad yang banyak digunakan di blog-blog pemimpin dan juga penganut ajaran Pas ? Ulamak-ulamak politik Pas harus menghukum semua ungkapan salam ini juga sebagai bida'ah.

Ungkapan "assalamualaikum" merupakan satu ungkapan doa yang diajar oleh baginda Rasulullah SAW. Baginda juga menggalakkan kita mengucapkannya apabila kita bertemu sesama kita bagi mengeratkan hubungan sesama muslim. Ucapan yang diajarkan oleh baginda Rasulullah SAW ini hukumnya sunnat tetapi ia menjadi wajib pula kepada si penerima salam untuk menjawabnya.

Jika ada ungkapan salam selain dari seperti yang diajarkan oleh Rasulullah SAW itu merupakan amalan bida'ah, mungkin ulamak-ulamak politik Pas serta semua jemaah penganut ajaran Pas juga pernah melakukan perkara bida'ah selama ini.

Apakah ulamak-ulamak poltik Pas dan juga para jemaahnya tidak pernah mengungkapkan Salam Sayang, Salam Rindu, Salam Mesra dan bermacam-macam jenis salam lagi sewaktu remaja. Malah kini masih banyak lagi golongan tua yang masih terikat dengan pelbagai salam kasih sayang ini. Siapa dikalangan jemaah Pas dapat menafikan kenyataan ini ?

Tujuan sebenar pihak-pihak pembangkang melemparkan persepsi negatif terhadap ungkapan Salam 1Malaysia ini hanyalah semata-mata bertujuan politik. Mereka-mereka ini bukan bertujuan untuk berdakwah mengenai kebenaran ajaran Islam, tetapi mereka hanya mahukan kredit disebalik setiap hujah mereka.

Ini sebenarnya menjadi modal untuk mereka memburukkan Perdana Menteri dan juga kerajaan. Ini juga modal mereka untuk mencari pendapatan sampingan didalam ceramah-ceramah mingguan.

Tak salah rasanya Salam 1Malaysia untuk mengeratkan perpaduan di kalangan rakyat. Tak juga salah jika Salam Sayang diucapkan untuk menambahkan kemesraan diantara keluarga. Semua perkara yang berniat baik amatlah dituntut didalam Islam. Apatah lagi jika niat baik itu jika di praktikkan, ia akan membawa hasil yang baik juga.

Yang buruknya cuma jika Salam Persaudaraan tidak disambut hanya kerana dendam 60 tahun ataupun kerana berasa diri sendiri sahaja yang betul.

Ini bukan sahaja hukumnya bida'ah malah penolakan terhadap Salam Persaudaraan yang dihulurkan amatlah bertentangan dengan ajaran Islam yang dibawa oleh baginda Rasulullah SAW.

Hadis yang diriwayatkan daripada Abu Musa radhiallahu 'anhu, Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam bersabda, maksudnya:
"Orang mukmin dengan orang mukmin itu adalah seperti sebuah bangunan, menguatkan antara sebahagiannya dengan sebahagian yang lain, kemudian baginda menyelang kuat di antara jari-jari baginda". (Hadis riwayat Imam al-Bukhari)

Salam 1Malaysia buat semua.

Politik 2010. Siapa kecundang?

Tinggal beberapa hari lagi, tahun 2009 akan menutup tirainya dan kita akan melangkah ke tahun baru 2010.Sepanjang tahun ini, pelbagai peristiwa suka dan duka mewarnai kehidupan di negara ini.

Awang bersyukur kerana 2009 menyaksikan banyak peningkatan dalam semua bidang terutama di bawah pentadbiran Perdana Menteri, Mohd. Najib Tun Razak.
Sokongan terhadap kerajaan yang sebelum ini sesuatu yang dianggap kritikal telah berubah menjadi jauh lebih baik.

Pada masa yang sama, pembangkang berdepan dengan banyak masalah dalaman dan kajian mendapati sokongan terhadap pembangkang termasuk daripada kalangan orang muda, merosot.
Isu-isu politik akan terus menjadi tumpuan pada tahun depan. Barisan Nasional (BN) kini menghadapi isu-isu tertunggak yang perlu diatasi termasuk kemelut MCA dan PPP. Formula terbaik, Presidennya, Ong Tee Keat wajar berundur dan perlu ada barisan kepimpinan baru.
Awang juga berharap kelesuan dalam Gerakan ekoran kekalahan teruk parti itu pada pilihan raya umum lalu dapat dipulihkan. Tanda-tanda kebangkitan parti itu belum nampak. Timbul persoalan, apa yang Presidennya, Koh Tsu Koon lakukan? Jika beliau tidak agresif, lebih baik berundur dan beri peluang kepada pemimpin pelapis. Yang paling dinantikan ialah peralihan kepimpinan MIC daripada S. Samy Vellu kepada penggantinya. Samy sudah menerajui MIC terlalu lama dan tiada sebab BN perlu berkompromi untuk mengekalkan kedudukannya. Awang percaya tanpa Samy, potensi MIC untuk menarik sokongan masyarakat India jauh lebih besar. Parti itu sendiri harus merasa malu besar jika gagal memastikan peralihan seolah-olah pergantungan mereka kepada Samy terlalu luar biasa.

UMNO seimbas lalu kelihatan kukuh tetapi itu bukan jaminan parti tersebut boleh selesa. Ini kerana keberkesanan kebanyakan bahagian UMNO untuk mendampingi rakyat terutama golongan muda masih di takuk lama.

Desas-desus rombakan kecil bagi jawatan menteri dan timbalan menteri melibatkan beberapa pemimpin UMNO terus berlegar dan mungkin menjadi kenyataan pada tahun baru.
Antara nama yang disebut-sebut akan dilantik ialah Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin. Kedudukan beliau di luar jawatan kerajaan seperti sekarang memberi kelebihan untuk melonjakkan misi parti. Tetapi jika dilantik, Awang percaya ia langkah yang tepat. Sama ada suka atau tidak, Khairy sememangnya berkebolehan dan boleh menjadi sandaran. Bagi pembangkang, 2009 pasti menjadi tahun yang amat mencabar.
Kes liwat Anwar Ibrahim terhadap pembantunya, Saiful Azlan Bukhari pasti menjadi tumpuan seluruh negara. Berdasarkan petunjuk terbaru, Anwar tidak lagi menerima sokongan padu daripada pembangkang. Sebahagian pemimpin Pas misalnya tidak lagi teruja mempertahankan beliau kerana tidak mahu parti itu terbabit dalam isu moralnya. Taktik beliau asyik menangguhkan kes itu juga mencetuskan persoalan besar semua pihak termasuk pembangkang - mengapa takut?

Perpecahan dalam Pas diramalkan oleh banyak pihak akan 'meletup' tahun depan. Kedudukan Mursyidul Am, Nik Aziz Nik Mat makin goyah. Isu menantunya, tajaan haji dan pendirian pro kumpulan Erdogan dan DAP, mengheret beliau kepada kemerosotan sokongan yang belum pernah berlaku selama ini. PKR pula bertungkus lumus untuk membendung kejatuhan sokongan rakyat ekoran pelbagai isu terutama kelemahan dan kepincangan kerajaan negeri Selangor pimpinan Khalid Ibrahim. Keraguan terhadap Naib Presiden, Azmin Ali juga terus memuncak dan yang nyata, pergeseran dalaman PKR kian melemahkan parti tersebut. Dalam pada itu, DAP kelihatan terdesak untuk mengekalkan momentum sokongan kaum Cina dengan memainkan banyak isu perkauman dan hal-hal yang menyentuh Perlembagaan.
Pada Awang, DAP meneruskan rekodnya sebagai parti paling rasis bukan sahaja di Malaysia, malah di dunia.

Tetapi isu lebih kritikal yang melingkari pembangkang ialah kegagalan untuk membina pakatan sebenar kerana bimbang ada parti yang lebih dominan.
Memandangkan begitu banyak kepincangan pembangkang maka strategi mereka ialah memanipulasi isu-isu tertentu termasuk yang terbaru berkaitan kehilangan enjin pesawat TUDM. Awang lega kerana kerajaan komited kepada siasatan penuh untuk menghukum sesiapa yang bersalah.

Apa pun banyak persoalan berlegar terhadap isu politik tahun depan. Apakah pembangkang terutama PKR akan merudum teruk atas segala kepincangan atau sebaliknya BN tidak melonjak hanya kerana kesilapan dan kelalaiannya? Yang lebih menjadi perhatian, siapakah politikus yang akan kecundang? Apa pula doa dan harapan Awang bagi tahun 2010? Semoga negara diselamatkan daripada politikus musang berbulu ayam - yang berniat jahat, menjadi alat pihak asing dan yang mahu merungkai Perlembagaan negara.
Tulisan Awang Selamat-Utusan Online.