Saturday, October 10, 2009

Friday, October 9, 2009

Wakil Rakyat Wajar Contohi Barack Obama

Barack Hussien Obama atau Barack Obama, merupakan Presiden Amerika Syarikat berkulit hitam pertama yang menduduki kuasa pemerintahan tertinggi negara kuasa besar berkenaan.
Kemenangan Obama dalam pilihanraya presiden pada tahun lalu (2008) dilihat sebagai satu revolusi dalam perkembangan demokrasi di negara berkenaan. Namun disebalik revolusi yang dibawa oleh Obama dalam pentadbiran beliau, penulis tertarik dengan strategi kempen yang digunakan Obama sepanjang perjalanan beliau ke Rumah Putih / White House.
Facebook, Friendster, Myspace, Tagged dan beberapa lagi laman web sosial dijadikan platform oleh Obama sebagai cara beliau mendekati pengundi dan rakyatnya. Jaringan sosial inilah yang penulis lihat mampu memberikan kelebihan kepada beliau berbanding pesaingnya, John McCain.
Seperti yang kita ketahui bukan mudah untuk rakyat mendekati pemimpinnya. Prosa ayat 'Pemimpin Dihati Rakyat', 'Pemimpin Bersama Rakyat', 'Pemimpin Berjiwa Rakyat', kesemuanya itu merupakan satu retorik semata-mata. Yang pasti pemimpin hanya mudah didampingi tatkala musim pilihanraya berlansung. Perkara ini bukan sahaja berlaku di Amerika malahan di seluruh dunia, tidak terkecuali Malaysia.
Dalam hal ini, Obama melihat laman web sosial ini sebagai cara terbaik untuk memperbaiki jurang yang wujud diantara pemimpin dengan rakyatnya. Pemimpin adalah hak rakyat dan rakyat mempunyai hak untuk mengetahui apa yang dilakukan oleh pemimpinnya.

Selain dari laman web sosial, Obama juga melihat YouTube sebagai satu agen penting dalam kempen pilihanrayanya. Ini dapat dibuktikan dengan kewujudan akaun Youtube Obama yang merekodkan segala aktiviti Obama sepanjang minggu. Dan secara tidak lansung, ianya menjadikan Obama sebagai Presiden Amerika pertama yang 'amat diketahui' pergerakkan dan aktivitinya.

Dan pada setiap minggu Obama akan menyampaikan amanatnya melalui Youtube.
Sejak Obama mengambil alih tampuk pemerintahan dari Bush, penulis dapati, hampir kesemua Kementerian (Department) di Amerika Syarikat telah mempunyai akaun jaringan sosialnya sendiri. Secara tidak lansung Kementerian yang selama ini bersifat "confidential" lebih terbuka dan demokrasi.

Trend memiliki rangkaian sosial ini dilihat telah menular ke minda pemimpin politik di Malaysia. Namun ianya masih terhad dan tidak menyeluruh. Para pemimpin Malaysia harus menyedari bahawa, zaman telah berubah dan strategi politik juga telah berubah. Rakyat secara amnya sudah lali dengan budaya 'turun padang' yang hanya berlaku pada waktu dan masa tertentu.

Melalui jaringan sosial ini juga rakyat akan lebih mudah berkomunikasi dan menyampaikan pendapat kepada para pemimpin mereka, tanpa perlu melalui banyak tapisan birokrasi.
Artikel ini diambil dari Penaminang Blogspot.Terima Kasih

Thursday, October 8, 2009

PROVOKASI?

INILAH BANNER YANG DITURUNKAN OLEH SPR, ATAS ALASAN TIDAK SESUAI. KALAU PAS SIAP NAK SAMAN DAN BAWAK KES BENDERA PKR&DAP DITURUNKAN, KENAPA? JAWAPANNYA BAJET DAH LARI.....

Tuesday, October 6, 2009

Apa kes ni Zul?

Monday, October 5, 2009

PAS Pulau Pinang terdesak, terkantoi, ter.., ter..

PAS, semasa kempen PRK Permatang Pasir menabur janji palsu setelah ditipu hidup-hidup oleh DAP untuk melantik Salleh Man menjadi YDP MAIPP jika menang dalam PRK tersebut, sememangnya mereka akan menang pun. Namun impian dan harapan yang tinggi menggunung PAS itu tidak menjadi kenyataan apabila jawatan YDP MAIPP itu diserahkan kepada Ustaz Elias Zakaria yang juga orang kuat PAS. Anak beliau memang penggerak Persatuan Mahasiswa Islam yang totok (PMI adalah PAS di kampus).
Hari ini Timbalan I Pesuruhjaya PAS negeri Mujahid Yusof, yang juga MP Parit Buntar menyatakan bahawa PAS tetap mendesak mahukan jawatan itu diberikan kepada Salleh Man, berdasarkan janji dan persetujuan YB Ustaz Shahbudin Yahya yang akan tamat kontrak pada Disember ini.
Apalah punya bangang orang PAS ni, kata dah jadi ahli Parlimen, siap ada PhD lagi, takkan lah tak tau soal perlantikan YDP MAIPP adalah hak mutlak Yang Dipertuan Agong sebagai ketua agama bagi Pulau Pinang. Tak payah lah nak bising-bising dalam media. Kalau dah kemaruk sangat nak songlap duit MAIPP pergi lah ugut YDP Agong, desak lah Baginda. Katakan pada Baginda kalau tidak beri jawatan YDP MAIPP pada Salleh Man kami akan hapuskan sistem raja, kami akan hapuskan Raja-Raja Melayu.
Sepatutnya PAS tidak boleh membelakangi keputusan YDP Agong kalaupun ada campurtangan UMNO, terimalah keputusan itu dengan hati yang terbuka. Banyak lagi cara yang PAS, atau Salleh Man boleh buat untuk orang Islam di Pulau Pinang. Selama ini pun tak nampak apa pun satu usaha PAS untuk memartabatkan Islam di Pulau Pinang. Yang ada cuma PAS menggunakan masjid dan surau sebagai pentas ceramah politik. Kalau tak percaya pergilah ke masjid Batu, masjid Sama Gagah dan masjid Kubang Semang, sudah tiada majlis ilmu, yang ada hanyalah fitnah politik menjijikkan.
Ustaz Elias Zakaria pun orang kuat PAS juga, pernah pegang jawatan penting dalam PAS negeri Pulau Pinang juga, cuma cara ustaz Elias ni yang tidak disenangi oleh berberapa pemimpin PAS Pulau Pinang. Ustaz Elias masih lagi sayangkan Islam dan Melayu, itu masalah PAS.

Undi Pos dan Pengundi Hantu

Buat pertama kalinya Dewan Pemuda PAS Pusat menubuhkan satu Jawatan kuasa Khas Undi Pos yang dipengerusikan oleh Suhaizan Kaiat [ Ketua Penerangan DPPP ] . Ianya menunjukkan keprihatinan tinggi DPPP terhadap undi pos dan kini DPPP akan memastikan undi pos ini tidak lagi berpihak kepada Umno dan BN ( petikkan dari HarakahDaily.Net)

Dalam PRK Bagan Pinang, PAS nampaknya merasa bimbang dan gusar dengan pengundi pos di kalangan anggota tentera yang seramai 4604 orang. Pada pandangan mereka undi pos ini akan dimanipulasi dan bukan dipangkah oleh anggota tentera sendiri berdasarkan pengakuan seorang bekas pegawai tentera. Sepatutnya PAS dan bekas pegawai tentera itu membuat laporan polis untuk disiasat.

Undi Pos kini telah diperjelaskan oleh SPR bahawa setiap wakil calon yang bertanding boleh membuat pemantauan samada pada hari pembuangan undi atau hari pengiraan undi. Kalau undi pos tidak telus macam mana pada pilihanraya pada Mac 2008 BN memperolehi 3080 undi pos dan PAS memperolehi 1189 undi. Sepatutnya anggota tentera yang mendapat nikmat dna kemudahan dari pada kerajaan BN tidak boleh mengundi PAS yang tidak langsung berjasa kepada ATM.

Bukan anggota tenteta sahaja yang perlu mengundi BN tetapi semua kakitangan awam yang makan gaji dengan kerajaan BN kerana mereka hidup senang lenang hasil pendapatan dari kerajaan BN. Jika mereka tidak menyokong majikan mereka sepatutnya mereka berhenti kerja dan memohon kerja dengan kerajaan PAS atau PKR atau DAP. Saya mencabar kakitangan awam yang menyokong pembangkang supaya berhenti kerja dengan kerajaan BN, adakah anda boleh membeli kereta 2, 3 buah, rumah kediaman yang selesa?

Agak janggal dengan PAS, semasa PRK Permatang Pasir punyalah ramai pengundi hantu yang dibawa masuk oleh pegawai SPR yang menyokong PAS, tidak pula mereka bising. Untuk cerita lanjut tentang pengundi hantu di Permatang Pasir layari: http://www.n11permatangpasir.blogspot.com/

Sunday, October 4, 2009

Kejadian Kampung SODOMI berulang...

Kira-kira 400 orang yang sedang menghadiri satu majlis pernikahan dikhuatiri hilang ditelan bumi di Dusun Pulau Aik, Padang Pariaman ketika gempa bumi melanda Sumatera Barat pada Rablu lalu pada 5.16 petang 30 Sept.

Kebimbangan itu berdasarkan keadaan kampung itu yang kini rata ditutupi tanah dan menara masjid, yang merupakan struktur tertinggi di situ, bahkan juga sudah tidak kelihatan.
"Mereka ditelan bumi sedalam 30 meter akibat gempa dan longsor (tanah runtuh)," kata Ketua Pusat Penanganan Krisis Kementerian Kesihatan Indonesia, Rustam S. Pakaya yang dipetik detikcom, hari ini.

Sambil menyebut bahawa pasukan mencari dan menyelamat tidak mungkin menggali sedalam 30 meter untuk mengeluarkan mangsa, beliau berkata, dengan tenggelamnya kampung itu, proses mencari dan menyelamat sangat sukar untuk dijalankan walaupun pasukan pencari masih berusaha.

Tragedi di kampung itu yang berlaku pada pukul 5.16 petang merupakan satu daripada beberapa kejadian serupa apabila mangsa tertimbus dan terhimpit di celah runtuhan bangunan, yang kini mendapat perhatian setelah komunikasi dan jalan raya mulai dapat berfungsi semula.

WR: Pelbagai persoalan yang timbul difikiran bila mendengar tragedi ngeri ini, di zaman moden ini jarang sekali didengari kejadian sebegini. Masa di sekolah dulu adalah Ustazah menceritakan bagaimana kaum Nabi LUTH di Kampung SODOMI yang ditimbus oleh bumi akibat tabiat terkutuk mereka iaitu melakukan seks sesama lelaki dan menjadi kelaziman mereka. Juga berberapa kejadian ngeri yang Allah turunkan sebagai bala kepada umat terdahulu yang mengingkari serta kufur dengan perintah Allah.

Pada zaman Nabi Muhammad SAW, Baginda berdoa kepada Allah supaya bala bencana ditangguhkan dahulu jika umatnya melakukan kemungkaran. Namun adakah manusia kini telah melakukan kemungkaran ke tahap yang serius sehingga Alah begitu MURKA.

Pada kita yang masih selamat dan diselamatkan dari bala bencana yang Allah turunkan itu, haruslah bermuhasabah diri adakah kita telah melaksanakan perintah Allah dengan baik, atau adakah kita selama ini menganggap diri kita alim, tetapi dengan sengaja mempersendakan Islam, malah lebih parah lagi sanggup mempergunakan Islam untuk kepentingan politik kuasa?