Friday, February 5, 2010

Rindu Nik Aziz pada UMNO.

Jika sebelum ini Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat begitu lantang menentang sebarang usaha mengadakan rundingan dengan UMNO, tetapi hari ini nada beliau berbeza sama sekali.
Bercakap kepada pemberita selepas menutup Seminar Pemikiran Islam Semasa - Pemakaian Kalimah Allah di sini, Nik Abdul Aziz mencadangkan Pas dan UMNO duduk semeja berbincang dan menamatkan perseteruan lebih 50 tahun antara kedua-dua parti dokongan orang Melayu itu.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, beliau rasa amat gembira jika soal perbincangan yang menjadi isu bermusim itu menjadi kenyataan.
"Ia kerana selama ini banyak masa, wang dan tumpuan dihabiskan kerana pertengkaran yang tidak membawa apa-apa faedah," katanya.
Menurut beliau, jika majlis perbincangan antara pemimpin berlainan agama boleh dilangsungkan dengan baik, maka tidak ada masalah untuk Pas dan UMNO - yang sama- sama Islam - duduk berbincang.
"Saya bersyukur kepada Allah kita berjaya mengadakan seminar mengenai penggunaan kalimah Allah hari ini.
"Saya datang hanya untuk menutup majlis, tapi saya sangat gembira kalau boleh majlis macam ini dibuat antara Pas dengan UMNO.
"Lebih 50 tahun kita bertengkar dengan UMNO, 50 tahun UMNO bertengkar dengan Pas. Apa hasil? Banyak masa habis, UMNO guna masa begitu banyak, kepakaran begitu banyak, lawan gerakan Islam yang dibawa oleh Pas, apa hasilnya?" katanya.
Ujar Nik Abdul Aziz, Pas adalah sebuah parti yang ditubuhkan oleh alim ulama dalam UMNO sendiri dan adalah tidak wajar perseteruan yang ada terus menerus berlaku.
"Tolong fikirlah, 50 tahun UMNO bertengkar dengan Pas dan Pas ini dibuat oleh alim ulama UMNO.
"Pada 1946, semua orang Melayu bersama UMNO tok gurunya, cikgunya, pelajar, tetapi pada 1951, alim ulama keluar daripada UMNO dan buat parti baru namanya Pas, Persatuan Islam Se-Tanah Melayu kemudian berubah jadi Parti Islam Se-Malaysia.
"Jadi apa pentingnya UMNO bertengkar dengan Pas, sedangkan Pas bawa Islam. Selepas kita mati, Melayu tidak ada guna, Cina tak ada guna, Arab tak ada guna.., yang guna Islam dan bertakwa kepada Allah," katanya.
Jelas beliau, jika isu pembangunan yang menjadi punca UMNO memusuhi Pas, ia tidak sepatutnya berlaku kerana beliau mendakwa Pas juga membawa pembangunan kepada negeri yang diperintah.
Nik Abdul Aziz berkata, sehubungan itu beliau meminta tokoh-tokoh UMNO agar menimbangkan permintaannya itu.
sumber: Utusan Online.
Komen WR: "ada udang sebalik mee udang ka?"

Thursday, February 4, 2010

Wayang murahan DAP vs PKR

Dikala rakyat bersedia untuk mengetahui kebenaran tuduhan oleh Saiful Buhkari menyatakan dia dilewat oleh bossnya iaitu Anwar Ibrahim didengari di mahkamah, disaat itu juga lah wayang murahan akan ditayang di panggung perdana dengan iklan murahan oleh media perdana.
Wayang murahan kali ini kelihatan "ishhh..macam tak percaya lahhh..." apabila Dato Zaharin yang satu ketika dahulu begitu membanggakan Cina Melaka sebagai Ketua Menteri menyatakan Ketua Menteri Pulau Pinang itu sebagai "DIKTATOR, KOMUNIS dan ANTI MELAYU". Kenyataan bekas Pengerusi Perhubungan PKR itu begitu ganas dan boleh menimbulkan keributan dalam Pakatan Pembangkang. Tapi wayang murahan itu tidak menarik minat rakyat untuk menonton atau memberi reaksi positif.
Oleh kerana rakyat sebenarnya sedang menyimpan "wang" untuk membeli tiket untuk menonton filem "lucah" terhebat abad ini yang kini sedang ditayangkan diseluruh negara. Tka cukup dengan kenyataan Zaharin itu, timbul pula kenyataan Ahli Parlimen Nibong Tebal juga dari PKR yang dengan nada sama mengkritik Lim Guan Eng sebagai tidak layak menjadi Ketua Menteri kerana sombong dan tidak boleh ditegur walaupun oleh kepimpinan DAP negeri Pulau Pinang.
Wayang-wayang murahan yang bergenre romantik dan dramatik ini jika tidak menjadi atau tidak berjaya mengalihkan tumpuan rakyat terhadap kes Anwar Ibrahim dituduh meliwat bekas pembantunya, maka wayang bergenre ganas dan aksi akan pulak ditayangkang. Cuma sehingga kini belum dapat ditayangkan kerana pelakon-pelakon tidak berminat untuk berlakon dalam filem genre ini, lagipun akhirnya mereka juga yang menerima akibat tanpa dipedulikan oleh pengarah-pengarah filem yang telah mengaut upah jutaan ringgit.
Kepada Anwar Ibrahim sekali lagi diulangi perpatah lama Melayu yang dah berkurun-kurun didendangkan "BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH". Jadi tak perlu nak jadikan Malaysia sebagai pentas Hollywood atau Bollywood yang dapat menghasilkan filem yang telah melekakan penonton.

Anwar Harus Bertaubat ~ Karpal

Semalam bermulalah episod terbaharu yang melakar sejarah kehakiman apabila sekali lagi kes berprofil tinggi dibicarakan. Kes kali ini melibatkan salah laku seks luar tabii yang melibatkan individu "MULIA atau MAKSUM" dikalangan sesetengah rakyat yang tertipu atau dipukau oleh individu yang bernama Anwar Ibrahim.
Ada sahabat dari PKR yang dari rumah meluap-luap kemarahan atau nak mempertikai itu dan ini kepada Anwar, tetapi bila berhadapan dengan "Peliwat Mulia" ini habis cair. Kedengaran juga jika disentuh oleh Anwar, sure akan bangkit berahinya dan rela disontot.
Setelah diberi peluang untuk mengelak semua sudut, akhirnya Peliwat Mulia ini terpaksa menghadap juga dosa yang dituduh kepadanya. Saat akhir pun Peliwat Mulia ini masih mengelak dengan hanya berada di kantin mahkamah bukan dalam ruangan bicara mahkamah. Tetapi bila diugut oleh hakim bahawa akan menarik balik keistimewaan jaminan, tahu pun dia takut.
Dalam episod kali ini ada dua kehairanan dan kemusykilan maha pelik iaitu:
1. Mengapa Anwar Ibrahim teramat mengelak dari perbicaraan kes ini berlangsung dengan pelbagai alasan dan hanya berada di kantin tidak di ruang bicara mahkamah? Mungkin kejadian elak mengelak ini boleh kita kaitkan dengan perpatah " BERANI KERANA BENAR, TAKUT KERANA SALAH"... oleh kerana Anwar Ibrahim takut sangat-sangat ( dengan mengelak ) ini bererti dia memang melakukan seks luar tabii kepada Saiful Bukhari ( sekadar teori ).
2. Pernah satu ketika, Peguam Anwar Ibrahim iaitu Karpal Singh seperti berkonfrantasi dengan anak guamnya ( Anwar ) dengan maki hamun yang hebat, sehingga terkeluar kenyataan "Anwar harus bertaubat" . Tetapi kini mengapa beliau bersungguh-sungguh membela Anwar di saat peguam lain merasakan pembelaan mereka akan sia-sia. Karpal yang dilabelkan sebagai peguam terhebat se Malaya, maka pasti bayaran juga tentulah juga hebat, pastinya JUTAAN RINGGIT.......persoalanya mana Anwar ambik duit sampai jutaan ringgit tu kalau nak dikira dari elaunnya sebagai Ahli Parlimen? Atau mungkin kesempatan sebagai peguam Anwar merupakan konspirasi DAP untuk menyingkirkan Anwar dari menjadi perosak kepada mereka.
Kami sebagai rakyat sentiasa berdoa kepada Allah swt, tunjukkan lah kebenaran, biarlah yang BENAR di pihak yang BENAR, yang BATIL tetap BATIL.