Friday, October 16, 2009

Operasi pemutihan gunting dalam lipatan, duri dalam daging.

Ketua UMNO Bahagian Batu Yahaya Mat Ghani dalam ucapan perbahasan ucapan dasar Presiden UMNO di perhimpunan parti itu, mengesa kerajaan BN supaya melaksanakan operasi pemutihan dalam syarikat-syarikat milik kerajaan (GLC) bagi membersihkan pegawai dan kakitangan yang secara tertutup dan terbuka menyokong pakatan pembangkang.

Wakil UMNO Wilayah Persekutuan itu berkata, tindakan segera perlu dilakukan kerana situasi pada masa ini amat serius kerana terdapat sesetengah pegawai tertinggi GLC yang membenarkan pemimpin parti pembangkang berceramah dalam premis mereka.

“Operasi pemutihan perlu segera dilaksanakan, beri peluang kepada kalangan ahli UMNO yang setia dan mempunyai kelayakan untuk menerajui GLC,” katanya.
Ulasan WR: memang menarik saranan dan gesaan Yahaya Mat Ghani itu, sebenarnya golongan yang berkhidmat dan makan gaji dengan GLC ini menjadi duri dalam daging atau gunting dalam lipatan yang boleh merobohkan apa yang telah dibina oleh kerajaan BN.
Jika tindakan mereka menjemput pemimpin pembangkang untuk berceramah di pejabat GLC sudah dipandang serius, tetapi yang lebih parah lagi mereka yang berpendapatan lumayan dalam GLC menjadi penyumbang dana kepada aktiviti parti pembangkang. Ada antara mereka yang WR kenali telah menyumbang sebanyak RM10,000.00 kepada PAS di kampung WR untuk dana membina markas PAS.
WR selalu membangkitkan isu bukan sekadar pegawai GLC terlibat secara langsung dalam parti pembangkang terutamanya PAS, tetapi juga yang selalu dibangkitkan oleh WR ialah semakin ramai kakitangan awam kerajaan BN yang menyokong PAS. Suatu yang amat bahaya apabila mereka inilah yang membocorkan rahsia kerajaan dan mensabotaj dasar-dasar rakyat kepada rakyat sehingga menimbulkan kemarahan rakyat kepada kerajaan.
Ambil contoh yang paling signifikan, bagaimana pegawai SPR Pulau Pinang yang merupakan orang kuat PAS telah menyalahguna kuasa dengan menukarkan ahli-ahli PAS dari kawasan sekitar utara ke Parlimen Permatang Pauh khususnya DUN Permatang Pasir. Lebih menarik pegawai paling kanan dalam SPR Pulau Pinang merupakan suami kepada pimpinan utama dalam muslimat PAS Pulau Pinang.
Itu sebahagian yang kita tahu, bagaimana pula dengan Pegawai Kanan yang bergred DG52 di IPGM Kampus Tuanku Bainun yang merupakan penyokong totok serta penyumbang kewangan kepada PAS. Bagaimana pula dengan pegawai hal ehwal pelajar di Kolej Matrikulasi Pulau Pinang yang menjadi juru kempen kepada PAS dalam PRK Bukit Gantang sedangkan dia tidak hadir bekerja dengan alasan cuti sakit (MC).
Seharusnya kerajaan memandang serius fenomena ini, sebenarnya kerajaan BN sendiri yang membawa virus kepada badannya sendiri,menggajikan mereka yang menentangnya dari dalam. Proses pengambilan kakitangan awam perlu diperkemaskan dengan memastikan mereka yang akan menjadi penemuduga dan yang ditemuduga adalah mereka yang merupakan penyokong kerajaan. Jika UMNO mempunyai hampir 6 juta ahli sudah tentulah anak-anak merekalah yang perlu diberi keutamaan, termasuk juga dengan anak-anak kepada ahli parti komponen BN.

Monday, October 12, 2009

Kefahaman Kedaulatan Bukan Hanya Slogan

Kefahaman mengenai kedaulatan negara semakin luntur apabila perlembagaan negara dan keluhuran undang-undang hanya dianggap sebagai "slogan" dan bukannya prinsip untuk hidup sebagai rakyat bernegara.
Pro-Canselor Universiti Utara Malaysia, Tun Dato' Seri Dr. Ahmad Fairuz Dato' Sheikh Abdul Halim berkata, kefahaman mengenai kedaulatan negara mesti difikir secara serius oleh semua pihak kerana ia amat penting untuk negara.
Beliau berkata, pada hakikatnya, kejayaan dan kemakmuran negara ini sepanjang 52 tahun merdeka adalah hasil sumbangan serta dokongan semua kaum dan semua lapisan masyarakat. "Kita jangan lupa tentang keunikan yang kita miliki ini. Negara yang lebih dahulu merdeka daripada kita pun tidak mencapai kejayaan seperti yang kita nikmati sekarang. "Sebab itu kita perlu berhati-hati dan berwaspada terhadap anasir-anasir yang sengaja dan berusaha untuk memecah belahkan perpaduan masyarakat majmuk negara ini.
"Formula perpaduan kaum yang diamalkan di negara ini adalah menjadi rahsia kekuatan dan kejayaan Malaysia. Mahu tidak mahu, hakikatnya baik Orang Asli, Melayu, Bumiputera Sabah dan Sarawak serta orang Cina, India dan kaum-kaum lain, inilah tanah air kita," katanya. Ahmad Fairuz berkata, sudah menjadi bukti sejarah bahawa negara ini telah berjaya membentuk keharmonian kaum melalui usaha liberalisasi antara kaum khusus tindakan toleransi dan persefahaman dalam politik, ekonomi dan budaya.
"Misalnya, tindakan pemimpin Melayu seperti Tunku Abdul Rahman membenarkan konsep Jus Soli dilaksanakan sebagai asas kewarganegaraan pada 1957 kepada masyarakat Cina dan India adalah satu liberalisasi yang sangat besar ertinya. "Tindakan beliau bukan sahaja tidak popular malah telah mendapat tentangan ramai pemimpin orang Melayu ketika itu. Tetapi, hasilnya kita seluruh rakyat Malaysia dapat hidup dengan aman pada hari ini," katanya.
Selain itu, katanya kesanggupan pemimpin bukan Melayu seperti Tun Tan Cheng Lock, Tun Tan Siew Sin dan Tun V.T Sambanthan menerima baik konsep hak dan keistimewaan Bumiputera, kedudukan agama Islam, bahasa dan status raja-raja Melayu juga merupakan satu toleransi yang telah menjayakan kehidupan bermasyarakat di negara ini. "Itulah tahap pertama liberalisasi dan toleransi terlaksana secara berstruktur di negara ini," katanya ketika berucap dalam Majlis Konvokesyen Ke-22 Sidang ke-2 Universiti Utara Malaysia (UUM)
Beliau berkata, apabila migrasi penduduk Melayu ke bandar besar bermula pada era 1970-an menjadi matang sekarang, masyarakat Melayu dan bukan Melayu tidak lagi hidup seperti mana pada zaman penjajahan, terpisah antara satu sama lain dan kini mereka berjiran, bekerja dan berekreasi di ruang yang sama.
Ahmad Fairuz berkata, dalam suasana hubungan kaum yang sebelum ini aman tetapi kini diasak dengan tindakan provokasi dan tuduhan melampau demi kepentingan kaum masing-masing, elok kita sama-sama renung dan fikirkan apa akan kita lakukan selepas ini. "Dengan demikian sesungguhnya, perpaduan antara rakyat berbilang kaum dan kepercayaan yang berteraskan kepada falsafah adalah sebagai sumber kekuatan bukannya perkara titik bengik yang menyebabkan perpecahan.
"Oleh itu, saya juga mahu golongan mahasiswa menggunakan kewarasan berfikir dalam menapis maklumat berhubung sesuatu isu yang timbul di negara ini. "Saya tekankan perkataan-perkataan "kewarasan berfikir" dan "menapis maklumat" kerana tidak mahu diganggu gugat oleh orang lain.
"Mahasiswa mesti berpegang teguh kepada prinsip kejujuran dan daya intelektual supaya mereka tidak terjerumus dalam budaya memfitnah," ujarnya. "Bagi saya segala perkataan-perkataan yang saya tekankan itu adalah amat berisi dan mendalam pengertiannya kerana hari ini masyarakat mudah berubah apabila mempercayai budaya fitnah," katanya.

Sunday, October 11, 2009

Keputusan Tidak Rasmi N31 DUN Bagan Pinang

TAN SRI ISA ABD SAMAD : 8013


ZULKEFLY MOHAMAD OMAR : 2578

UNDI ROSAK : 222

MAJORITI : 5435

Keputusan tidak rasmi yang diterima sehingga jam 7.00pm. Sama-sama kita tunggu keputusan rasmi yang akan diumumkan oleh SPR mungkin jam 8.00malam ini.