Saturday, December 19, 2009

PAS, DAP, PKR: Janji Munafik?


آيـة المنافق ثلاثٌ: إذا حدث كذب وإذا وعد أخلف وإذا ائتمن خان
Tanda orang munafik ada tiga:
Jika bercakap ia dusta, jika berjanji ia mungkir, dan jika diberi amanah ia khianat (HR Bukhari)
Hari ini mereka berjanji lagi dengan janji-janji yang mempunyai makna yang amat mendalam dan sudh pastinya mereka tidak akan sempurnakan, kerana janji mereka pada PRU12 masih banyak yang belum dilaksanakan. Lihatlah di Selangor, Pulau Pinang dahulu di Perak, janji kepada siapakah yang mereka tunaikan? Tunaikan janji atau membayar semula hutang mereka? Mengapa pusat hiburan bertambah-tambah? Kepada siapakah tanah orang Melayu diserahkan? Siapakah yang membangunkan orang Melayu dalam semua aspek kehidupan, sehingga menjadi pintar untuk berfikir soal demokrasi?
Jika sebelum mereka berkuasa pun mereka memperlekehkan Islam dan mahu ditadbir dengan cara liberal mereka, bagaimana pula jika mereka sendiri yang berkuasa sepenuhnya? Kepada mereka yang faham akan maksud hadis tersebut, belum terlewat untuk anda kembali ke pangkal jalan semula.
Apa yang pasti janji-janji munafik pembangkang ini tidak mampu untuk menarik minat rakyat Malaysia yang tidak rela ditipu berkali-kali.

Friday, December 18, 2009

Maal Hijrah 1431


Wednesday, December 16, 2009

RASIS: DAP ADALAH PUNCANYAKLIK GAMBAR DI ATAS, ANDA AKAN TAHU SIAPA SEBENARNYA YANG RASIS, DAP ATAU BTN ATAU ORANG MELAYU KESELURUHANNYA?

WakilRakyat BN: Lalai, lupa atau hidung tersumbat?

Yang Dipertua Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia menegur Ahli Parlimen Barisan Nasional dan pembangkang ekoran drama undian yang nyaris mengakibatkan Bajet 2010 sangkut.

Katanya Ahli Parlimen BN perlu mengambil berat kehadiran mereka dalam sidang Parlimen manakala Ahli Parlimen pembangkang tidak harus bersikap suka mengambil kesempatan. Beliau mengingatkan sekiranya bajet itu tidak diluluskan akan memberi implikasi buruk bukan sahaja kepada kerajaan malahan negara secara keseluruhannya.
Pandikar Amin Mulia menyatakan demikian ketika ditemui wartawan di pejabatnya Selasa untuk mengulas drama yang mencemaskan itu dimana Bajet 2010 diluluskan dengan undi tipis 66-63 sahaja. Katanya jika bajet itu tidak diluluskan bermakna kerajaan tidak akan mendapat perbelanjaan yang dibentangkan baru-baru ini.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz yang jaga urusan parlimen mengingatkan para Ahli Parlimen BN supaya tidak mengharapkan mereka bernasib baik selalu. Ini mengenangkan insiden undi tipis antara Ahli Parlimen BN dan pembangkang berlaku dalam sidang parlimen baru-baru ini .

Katanya mereka harus bersikap sentiasa bersiap sedia. “Mungkin selepas ini beri saya pistol, akan saya letakkan di kepala Ahli-ahli Parlimen (BN) dan tembak jika tidak hadir,” katanya secara sinis. Nazri mengakui beliau menyedari sesuatu yang tidak kena apabila melihat Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama-sama Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang masih berada di Parlimen sehingga pukul 8 malam Isnin.

“Kebiasaannya pada waktu ini mereka sudah tiada tetapi yang anehnya ramai anggota pembangkang masih berada di Parlimen pada waktu itu,”katanya

KOMEN WR: Kita tidak mahu menyalahkan mana-mana wakilrakyat, tetapi bagi BN ungkapan "rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan" perlu difahami dan diaplikasikan sepenuhnya, bukan sekadar ungkapan retorik sahaja. Situasi yang mencemaskan itu boleh memberi kesan bukan sekadar kepada politik BN tetapi memberi kesan kepada rakyat. Bayangkan bagaimana jika bajet tidak dapat diluluskan, di saat pembangkang yang sentiasa mencari jalan untuk menjahanam segala perancangan untuk rakyat.


Pengajaran yang amat berguna perlu dipelajari selepas isu kerusi DUN Seputih dan tragedi di Parlimen semalam kepada BN. Jangan "hidung sentiasa tersumbat".

Monday, December 14, 2009

Terperangkap dalam isu BTN.

Sebulan kebelakangan ini, timbul isu mengenai agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri iaitu Biro Tatanegara rasis dan alat doktrinisasi BN. Sehingga kerajaan Negeri Selangor, Pulau Pinang dan yang terbaharu ialah Kelantan mengharamkan penjawat awam dan pelajar IPT di bawah kerajaan negeri tersebut untuk menyertai semua aktiviti atau kursus yang dianjurkan oleh BTN.
Menjadi kebiasaan di Malaysia, pemanas isu (atau bahasa utara: sebut kaki peqa'ngat) adalah orang politik terutamanya pemimpin parti pembangkang dan akan disambut oleh pemimpin parti kerajaan. Rakyat yang prihatin akan sesuatu isu, juga tidak ketinggalan mengambil bahagian dalam perdebatan tersebut. Rakyat yang menyokong kerajaan akan mengatakan program BTN bagus dan memberi manfaat kepada pembangunan masyarakat, tetapi rakyat yang menyokong pembangkang pula akan menyatakan BTN adalah rasis dan alat doktrinisasi Barisan Nasional. Yang menjadi mangsa kekeliruan mana satu yang betul adalah rakyat yang "atas pagar" iaitu mereka yang tidak menyokong mana-mana parti politik.
Tetapi jarang ada rakyat yang cuba melihat sesuatu isu dibangkitkan itu "menuntut sesuatu atau mahukan sesuatu" . Mesti ada sebab mengapa isu BTN ini ditimbulkan dan memang menjadi ucapan ulangan oleh pemimpin DAP iaitu Lim Kit Siang.
Sebab utama, kerana DAP melihat BTN adalah ancaman kepada mereka, kerana walaupun tidak pernah mengikuti kursus BTN, tetapi talibarut mereka (kebanyakkannya orang Melayu juga) yang menceritakan apa yang dilakukan oleh BTN. Mereka menyedari bahawa BTN sedang memberi gambaran sebenar mengenai sejarah Tanah Melayu dan memberi kesedaran tentang Perlembagaan Persekutuan secara terperinci kepada rakyat yang sebelum ini tidak pernah tahu atau ambil tahu, sehingga rakyat tidak pernah tahu apa sebenarnya hak mereka yang telah termaktub. DAP sudah menjadi agendanya untuk memadam fakta sejarah, seperti yang telah dilakukan oleh PAP di Singapura dengan menyatakan bahawa Singapura diasaskan atau dibuka oleh British, bukan orang Melayu.
Namun lebih menariknya dalam isu ini, kerana terlalu ghairah mahu mempertahankan BTN ramai yang terperangkap, terutamanya Blogger-Blogger yang menyokong kerajaan. Pendedahan demi pendedahan dilakukan yang bertujuan menghentam pemimpin pembangkang. Pendedahan terbaharu ialah video ucapan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Tan Sri Khalid semasa menyertai kursus BTN. Satu sudut bagus lah, sebab itu menjadi ibarat "meludah ke langit", tetapi pendedahan ini lebih kepada "meludah ke muka kawan sendiri".
Selepas ini, ramailah rakyat Malaysia "atas pagar" akan menyatakan "oo betul lah BTN ini rasis dan doktrinisasi kerana video itu telah mengesahkan". DSAI atau Khalid boleh menyatakan mereka bercakap sedemikian kerana itu yang diminta oleh BTN.
Lebih menarik TV3 juga masuk perangkap dengan menyiarkan video itu dalam Buletin Utama, 14hb Disember 2009.
Lim Kit Siang dan DAP sedang merayakan kejayaan 1-0 mereka kerana satu lagi institusi kerajaan berjaya dijatuhkan, sebab selepas ini BTN akan dirombak dengan usaha kerajaan dan penyokong mereka.
Entah bila, kita akan sedar akan tujuan sebenar DAP ini, kerana kita jangan lupa apa yang abang mereka iaitu PAP lakukan di Singapura. Lepas ni apa pulak perangkap yang akan dipasang oleh mereka?

Penyamun upah perompak...The Star Online report on Thursday June 21, 2007.

Former flying school operator charged with cheating

By Sarban Singh

SEREMBAN: A former flying school operator was charged Thursday with cheating three individuals into believing that the Department of Civil Aviation had issued a license to his company to train would be pilots.

In the first charge, Suresh Shannon Cyril Xavier, 31, allegedly cheated Kelvin Mohan Thambiduray 20, into believing that the Youth and Sports Ministry would sponsor RM100,000 for each student who wished to pursue PPL, CPL and ATPL courses at his school known as Youth and Sports Experimental Aircraft Association (YSEAA).

He allegedly committed the offence between July 6, 2005 and Jan 12, 2006 at No 135 Jalan UTL 4, Bandar Universiti Teknologi Lagenda in Mantin.

In the second charge, he allegedly deceived J.Kalaiselvam 24, at the same place between June 24, 2005 and Nov 21, 2005 into believing the same.

In the third charge, Shannon allegedly misled Kong Kok Ling 21, into believing the same at Lot 4937, Seremban Parade along Jalan Yam Tuan.

The offence was allegedly committed between March 2005 and Nov 23, 2005.
Shannon had apparently received RM15,445 from Kelvin, RM13,300 (Kalaiselvam) and RM23,300 (Kong) in accommodation and study fees.

Shannon, who was arrested in Labuan on Monday, pleaded not guilty to all three charges.
The case was heard before Sessions Court judge Alaudeen Ismail.

Deputy Public Prosecutor Anas Ahmad Zakie urged the court to impose a bail of RM25,000 for each of the charges and ask the accused to surrendered his travel documents.

“We have received not three but 20 reports on this case. This is a serious case,” he said.
However, defence counsel Jason R Gomez appealed to the court to impose a lesser bail.
Alaudden then fixed RM30,000 bail and ordered Shannon to surrender his travel documents to the court.

He fixed Aug 21 to decide if the three cases would be heard together.
If found guilty, Shannon can be jailed between one and 10 years, whipped and fined.

After posting bail, Shannon was rearrested outside the court for using a false identity card to transfer the ownership of a motorcycle bearing registration plate WDB 8111 in Wangsa Maju, Kuala Lumpur. The alleged offence was committed on July 12, 2005. He will be charged in Kuala Lumpur later.