Saturday, April 25, 2009

Jangan permainkan demokrasi dan emosi rakyat

IMPIAN menjadi seorang yang bergelar Yang Berhormat (YB) bagi sesuatu kawasan sama ada di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) mahupun Parlimen sememangnya idaman ahli-ahli politik.Malah kerana berebut tempat itu juga, kita dapat menyaksikan pelbagai perbalahan berlaku tidak kira dalam parti manapun sama ada kerajaan atau pembangkang.

Seharusnya apabila seseorang itu menjadi YB, dalam keadaan apa sekalipun, beliau harus menumpukan sepenuh perhatian dan tenaganya untuk berkhidmat kepada rakyat yang memberikan amanah kepadanya.Ini kerana ketika berkempen, segala strategi digunakan bagi menarik sokongan malah emosi rakyat dimainkan dengan hasrat memastikan kemenangan seseorang calon. Tetapi malangnya, apabila sudah menang, sekali lagi pilihan raya terpaksa diadakan.
Kalau kerana sakit tenat atau meninggal dunia, ia alasan yang sudah pasti boleh diterima kerana itu di luar kawalan manusia. Namun bagaimana kalau seseorang itu sengaja meletak jawatan tanpa alasan munasabah seperti di Penanti atau sebelum ini di Parlimen Permatang Pauh? Bukankah ini satu tindakan yang bertujuan mempermainkan demokrasi?
Dalam situasi di Penanti atau Permatang Pauh, demokrasi membenarkan pilihan raya diadakan tetapi persoalannya wajarkah seseorang yang sengaja meletak jawatan itu dibiarkan begitu sahaja tanpa sebarang tindakan?Sedangkan akibat perbuatannya itu, jutaan ringgit lagi wang rakyat terpaksa digunakan bagi melunaskan tuntutan demokrasi yang dipermainkan itu. Lebih menyakitkan hati, ketika orang lain turun berkempen bermatimatian ketika pilihan raya kecil diadakan, bekas wakil rakyat terlibat bersenang-lenang di luar negara.
Justeru sudah sampai masanya, tindakan lebih tegas dikenakan kepada mana-mana wakil rakyat yang meletak jawatan tanpa alasan yang kukuh.Mungkin ada pihak berhujah, parti yang menganggap pilihan raya kecil itu sebagai satu pembaziran tidak perlu bertanding. Tetapi persoalannya apa pula jaminan bahawa selepas ini mereka juga tidak akan mempermainkan demokrasi dengan mengarahkan wakil rakyat yang lain meletak jawatan? Adakah semuanya sekadar untuk menguji populariti sesebuah parti?

Oleh itu, adalah wajar satu peraturan yang lebih keras dikenakan. Ini termasuklah mengkaji kemungkinan mengharamkan wakil rakyat yang meletak jawatan daripada bertanding semula sampai bila-bila. Ketika ini hukuman yang ada setakat tidak dibenarkan bertanding lima tahun atau sepenggal.Sememangnya kita akui senario politik negara kini sudah berubah. Malah sokongan kepada pembangkang juga bertambah tetapi ini bukan bermakna mereka boleh mempermainkan demokrasi dengan sewenang-wenangnya.

Kalau benar berjuang untuk rakyat, mereka tidak akan merelakan mana-mana wakil rakyat meletak jawatan sewenang-wenangnya. Ini kerana ia mendatangkan banyak masalah terutamanya menyusahkan hidup rakyat di kawasan terlibat.
Kita memahami selepas memenangi beberapa pilihan raya kecil sebelum ini, keyakinan pembangkang semakin bertambah. Malah berikutan perubahan pucuk pimpinan negara, pembangkang terutamanya Parti Keadilan Rakyat (PKR) - yang pemimpinnya begitu bercita-cita menjadi Perdana Menteri - ingin membuktikan teori songsang mereka bahawa kepimpinan negara ditolak rakyat.

Kemenangan di Bukit Gantang dan Bukit Selambau, belum mampu "memuaskan nafsu" politik mereka, apatah lagi ia diadakan ketika pucuk pimpinan negara baru bertukar tangan. Oleh itu, mereka mahu membuktikan kononnya kepimpinan itu ditolak justeru apabila ada peluang untuk mengadakan pilihan raya, maka ia digunakan sepenuhnya.
Pembangkang tidak akan memikirkan kesannya kepada negara, apatah lagi dalam suasana ekonomi sekarang. Bagi mereka semua itu tidak penting, apa yang lebih mustahak mereka ingin terus bermain politik sehinggalah Pilihan Raya Umum Ke-13 diadakan."Kegilaan" seumpama ini harus dihentikan kerana ia menyebabkan demokrasi dan emosi rakyat dipermainkan. Mereka sekali lagi akan diadu domba pada pilihan raya hanya semata-mata kerana hendak mengisi satu kekosongan wakil rakyat.
Semua ini adalah babak-babak membosankan. Oleh itu ketegasan kerajaan adalah perlu dalam soal ini. Kerajaan perlu berani mencadangkan pindaan ke atas undang-undang pilihan raya bagi menyekat kerusi mana-mana DUN atau Parlimen daripada dikosongkan atas motif politik.
Tidak kisahlah apa pun tafsiran pembangkang tetapi kepentingan rakyat dan usaha menyelamatkan wang negara adalah lebih penting, justeru laksanakanlah.
Jangan biarkan demokrasi di negara ini terus diperkotak-katikkan oleh mana-mana pihak atas nama kebebasan.

sumber: Utusan Online.

Wednesday, April 22, 2009

Lelaki ditahan berhubung SMS ugut ADUN T'ganu

Seorang lelaki berusia 31 tahun ditahan di Kuala Lumpur kelmarin berhubung kes penghantaran SMS ugutan bunuh kepada tiga ADUN Terengganu pada 13 April lalu.Menurut polis.....(klik untuk berita selanjutnya)

PAS tolak PKR di Penanti.

Dalam mesyuarat agung PAS Permatang Pauh hujung minggu lalu, semua 115 perwakilan sebulat suara menyokong usul agar PAS bertanding di DUN tersebut, kata yang dipertuanya Omar Hassan.
Selepas perang mulut DAP dengan PKR berhubung peletakan jawatan Mohammad Fairus Khairuddin sebagai ADUN Penanti, kini PAS pula berniat menolak parti Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam pilihanraya kecil nanti.

Orang-orang PAS mempertikaikan kenapa Fairus dihukum, sedangkan mahkamah belum menjatuhkan hukukam. Dan yang menjadi mangsa adalah pengundi dan juga sudah tentulah pekerja parti itu yang terpaksa berhempas pulas untuk memenangi calon PKR.
PAS bimbang akan timbul keraguan dikalangan pengudi yang akan mempertikaikan cara Fairus meletak jawatan, apakah wujud unsur konspirasi.

Komen blogger: Manusia mempunyai banyak masa untuk memajukan diri, baik dalam soal duniawi atau ukhrawi, tetapi manusia lebih suka menghabiskan masa untuk menimbulkan sikap benci membenci sesama manusia.
Adanya piliharaya kecil, ramai yang akan mendapat keuntungan, tetapi lebih ramai yang akan mendapat kerugian. Fikirkan lah...

Tuesday, April 21, 2009

Why Not Malik Kassim??

An opposition assemblyman has called for Abdul Malik Abul Kassim (PKR-Batu Maung) to be made the state’s Deputy Chief Minister I.
Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya (BN-Teluk Bahang) made the call when debating the Yang Di-Pertua Negri Tun Abdul Rahman Abbas’ speech at the state legislative assembly Tuesday.
Dr Hilmi made the suggestion in response to Sim Tze Tzin’s (PKR-Pantai Jerejak) invitation for him to join PKR so that he could participate in discussions with the party’s leader Datuk Seri Anwar Ibrahim and Penang Chief Minister Lim Guan Eng on a replacement for former DCM I Mohammad Fairus Khairuddin.
“Over my dead body will I ever join a party that is so chaotic,” he said, before questioning why Abdul Malik was not appointed to the position.
“He is capable and hardworking. Why was he not chosen? What has he done wrong? If I were him, I’d quit (the party),” he said.
Abdul Malik has been speculated to be among the possible candidates to replace Mohammad Fairus who resigned from the post on April 8 following corruption investigations.
At this point, Koid Teng Guan (DAP-Sungai Pinang) chided him for raising political issues in the House instead of talking about things that benefit the rakyat (people). Dr Hilmi then suggested that Mohd Hamdan Abdul Rahman (PAS-Permatang Pasir) replace Abdul Malik as the state Religious Affairs Committee chairman.
“Why is PAS not represented in the state exco (executive committee) lineup? This is a suitable portfolio for the party,” he said.

Sivakumar dan politiking


Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Perak V Sivakumar (N33 Tronoh) mendakwa beliau telah difitnah berhubung arahan mengeluarkan notis persidangan dewan itu yang dijadual pada 7 Mei ini.
Katanya beliau terperanjat dengan laporan akhbar The New Straits Times (NST) semalam bahawa ada pihak mengatakan beliau telahpun dimaklumkan tentang persidangan DUN itu sebelum notis mesyuarat itu dikeluarkan sedangkan sebelum ini, beliau berkata notis itu dikeluarkan tanpa pengetahuannya.
Nampaknya orang-orang Perak akan terus menerus terlibat dalam politiking, macam kata pepatah moden: " makan politik, tidur politik, main politik, segala-galanya politik" , pendek kata orang Perak hari-hari akan cerita pasal politik.
Dalam kes Sivakumar ni, nampaknya dia sedang mempertahankan saki baki kuasa Pakatan Rakyat yang masih ada selepas kejatuhan mereka. Pakatan Rakyat bimbang kalau sidang DUN boleh dijalankan maknanya, Sivakumar akan di"pencen"kan dari jadi Speaker. So dah kurang masyhuk la......Maki hamun dihalalkan dalam Sidang DUN?

Saksikan Sidang DUN Pulau Pinang secara langsung, klik pada gambar!!


Dato' Haji Azhar Bin Ibrahim ( N1 Penaga) yang juga Ketua Pembangkang DUN P.Pinang telah menghangatkan sidang pada hari pertama dalam sesi soaljawab. Tindakan beliau itu telah menyebabkan berberapa ADUN DAP & PKR telah bangun dan membantah sehingga menyebabkan pertikaman lidah. Walau bagaimanapun sebagai orang lama yang berpengalaman dalam DUN, Dato Haji Azhar kelihatan tenang dalam menghadapi situasi tegang itu.
Untuk maklumat lanjut, klik pada gambar DUN di atas. Panassss........!

Monday, April 20, 2009

Raja Dan Sultan Mengatasi Politik

Institusi pemerintahan beraja merupakan sumber kekuasaan dan kewibawaan, pemerintah dan kerajaan. Institusi ini merupakan sumber kekuatan rakyat dan tempat rakyat mencari perlindungan, keadilan, memberikan kesetiaan, kecintaan dan taat setia kepada negara. Di negara-negara yang mengamalkan sistem demokrasi berparlimen di bawah sistem kerajaan Raja berperlembagaan, kuasa rakyat terletakhak pada Parlimen yang kemudiannya meletakhakkan kuasa eksekutif kepada Jemaah Menteri. Walau bagaimanapun, setiap tindakan pihak berkuasa dilaksanakan atas nama Yang di-Pertuan Agong yang bertindak atas nasihat kerajaan.
Tindakan kumpulan politik tertentu yang menghasut rakyat untuk mencetuskan huru-hara selain mencemar institusi diraja dengan menyemai rasa benci merupakan satu perbuatan ‘menyalakan api dalam sekam, demikian titah Sultan Perak.
Titah baginda, seseorang raja sebenarnya berada ‘di atas politik’ dan tidak boleh turun berdebat secara terbuka dalam memberi jawapan dan penerangan untuk menangkis tohmahan serta fitnah yang dilemparkan oleh kumpulan politik terbabit.
“Betapa perbuatan kuasa politik telah mencemar dan mempamerkan wajah hodoh dengan membenarkan kelakuan orang-orang sedemikian. Matlamat kini dibenarkan menghalalkan cara.
“Betapa kumpulan politik tertentu merasakan mereka tidak pernah silap serta memiliki kekebalan.
Komen blogger: Zaman Penjajahan British dulu pun, institusi raja dikekalkan, cuma kuasa sahaja yang kurang. Masa nak buat Malayan Union pun British tetap minta tandatangan Raja-Raja Melayu dan apabila Raja-Raja Melayu boikot majlis pelancaran Malayan Union, British mengambil keputusan untuk membatalkan Malayan Union.
Kita hairan jugak la, bila ada orang Melayu sendiri yang cuba nak menghapuskan Raja-Raja Melayu... itulah politiking, "matlamat menghalalkan cara."

Sunday, April 19, 2009

Larangan wakil rakyat letak jawatan.


2, 3 hari ni ramai yang bercakap soal perletakan jawatan Fairus, ADUN Penanti. Maka akan ada satu lagi pilihanraya kecil dalam masa tidak sampai sebulan selepas PRK Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai. Sudah semestinya bahang dan kesan PRK Permatang Pauh masih lagi dirasai di Penanti.

Jika dikaji Permatang Pauh sudah menjadi medan wakil rakyat letak jawatan sesuka hati, dan seperti tidak memikirkan kesan kepada masyarakat sekitar dan sudah semestinya pengundi, juga petugas parti yang akan bertungkus lumus bertugas.

Tindakan sewenang-wenang meletak jawatan oleh wakil rakyat boleh disifatkan sebagai manusia yang tidak bertanggungjawab malah boleh disifatkan sebagai tidak bermoral. Perkara ini perlu diberi perhatian serius oleh kerajaan terutamanya SPR bagi memastikan gejala tidak bermoral ini tidak berterusan.

Mengapa saya kata tidak bermoral? Ini kerana parti politik seharusnya memikirkan soal rakyat bukan soal kepentingan parti tersebut sahaja. Terfikirkah mereka perpecahan yang akan berlaku dalam masyarakat akibat terlalu berpolitiking terutamanya masa PRK. Orang yang menang menjadi YB, hidup senang lenang dengan pelbagai kemudahan itu dan ni, jawatan itu dan ini. Tapi bagaimana dengan rakyat yang berpecahbelah?

Sama-sama kita fikirkan...............