Thursday, December 10, 2009

DAP hina atau mahu hapuskan Islam?

Ahli Parlimen Taiping Nga Kor Ming yang sebelum ini kelihatan macam begitu kasih dan sayang kepada Islam apabila sanggup belajar tentang Al-Quran dari PAS dan minta Nik Aziz menegurnya jika bacaan ayat al-Quran yang dibacanya salah. Pengalaman blogger bersama pemuda-pemuda PAS menyatakan adalah tidak salah dan berharap terbuka hatinya untuk memeluk agama Islam. Tetapi nampaknya Nga hanya menipu dan menggunakan Islam untuk kepentingan politiknya sahaja, kenyataan tu telah menimbulkan kebencian yang amat sangat pemuda PAS kepada Bloger.
Semalam Nga mengeluarkan kenyataan mempersoalkan perbelanjaan kerajaan sebanyak RM748.26 juta bagi membina 611 masjid bagi tempoh 2000 hingga 2008 sedangkan pada masa yang sama kerajaan gagal membina rumah ibadat bagi agama lain.
Mungkin sekali lagi pemuda PAS akan menyokong kenyataan Nga ini, kerana Nik Aziz pun akan menyokong Nga, Blogger faham bagi mereka apa sahaja sanggup digadaikan demi kuasa politik.

Untuk mereka sila rujuk Perkara 12 (2) Perlembagaan Persekutuan, yang menyebut:

".....: tetapi adalah sah bagi Persekutuan atau sesuatu Negeri menubuhkan atau menyenggara institusi-institusi Islam atau mengadakan atau membantu dalm mengerjakan ajaran dalam ugama Islam dan melakukan apa-apa perbelanjaan sebagaimana yang diperlukan bagi maksud itu."

Mengapa ada peruntukkan sebegitu dalam Perlembagaan Persekutuan? Ini kerana Perkara 3(1) menyebut:

"Ugama Islam adalah ugama bagi Persekutuan; tetapi ugama-ugama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan"

Apa yang menarik ialah perkataan aman dan damai mungkin ramai yang kurang faham mengapa ianya dimasukkan. Tafsiran aman di sini bermakna daripada segi amalan, agama selain ISLAM tidak boleh diamalkan sekiranya ia mengganggu dan menggugat keadaan “aman dan damai” masyarakat negara ini.


“ADALAH SAH DARI SEGI UNDANG-UNDANG UNTUK MALAYSIA MENYATAKAN ATAU MENGANGGAP DIRINYA SEBAGAI SEBUAH NEGARA ISLAM, WALAUPUN TIDAK SEMUA UNDANG-UNDANGNYA BERASASKAN HUKUM- HUKUM ISLAM.” – laporan Suruhanjaya Perlembagaan (1957) Perenggan 57.,

Jadi, takkan puak-puak PAS yang amat kasih dan sayang kepada DAP ini, silalah buka hati dan minda anda serta fikir luar kotak politik atau pengaruh politik, apakah agenda DAP ini kepada Islam?

“Menggunakan politik untuk
memartabatkan ISLAM hukumnya DIHARUSKAN………
“Menggunakan ISLAM untuk
meraih kuasa politik hukumnya
HARAM……”

Dr. Yusuf Qardhawi

No comments:

Post a Comment